Back

Gezginler İçin Kurtarıcı Öksürük İlacı: Kekik Çayı Tarifi

Yolda olmayı, dünyanın bir ucuna gitmeyi, bambaşka kültürlerin içinde bulunmayı sevenler bazı şeyleri göze alarak yola çıkıyor ancak yolda olmanın engellenmesi durumu çok can sıkıcı bir şey… Özellikle de hastalıklar tarafından… Seyahat sigortaları, sağlık sigortaları bir noktada kurtarıcı olsa da bazen küçücük bir mikrop yüzünden yataklara düşebiliyoruz. Kullandığımız ilaçlarda artık o kadar fayda etmiyor. Dünyanın her yerinde karşınıza çıkabilecek “biz ona intarnational öksürük diyoruz”; gece uyumanıza engel olan, gün boyu boğazınızı öksürmekten paramparça eden, halsizleştiren, balgam yapan ve sesi kısan o kuru öksürük… Böyle grip gibi ama değil! Eminiz siz de son yıllarda birkaç kez karşılaşmışsınızdır. Sanki birisi mikropları üretip üretip hadi oğlum diye belli bir dönemde salıyor gibi! 😀 Herkesin hastası olduğu o öksürük…



Biz Avustralya’da yazın ortasında 30-35 derece havalarda bu salgına yakalandık. Hem de birkaç kez… Doktora da gittiğimiz oldu, eczacıdan tavsiye alarak öksürük ilaçları vs kullandığımız da… Hatta en son Northbridge Plaza’da eczanede “size birden fazla öksürük ilacı veya antibiyotik önerebilirim, ancak bu dönemdeki bu salgın öyle bir şey ki ilacı kullansanız da kullanmasanız da 2-3 hafta anca atlatabileceksiniz, ilacın bir etkisi olmayacaktır” dedi.


Biz de son ikisinde bizi kurtaran geleneksel yönteme başvurduk: Kekik Çayı!

Dünyanın bir çok bölgesinde özellikle Asya’da kekik bulmak çok kolay ki Asya herhangi bir hastalığa yakalanma riskinizin olduğu yerlerin başını çekiyor. Ayrıca yanınızda küçük bir paket kuru kekik taşımak zor değil… 🙂

Nane-Limon, Ihlamur, Bal-Karabiber, Zencefil-Bal bunlarda boğazınıza iyi gelebilecek şeyler bunları da duyabilirsiniz ancak Kekik gerçekten etkili ve bu anlamda bambaşka bir faydası var. Kekiğin içeriğindeki uçucu yağ öksürüğü iki açıdan rahatlatıyor. Kekik hem bir spazm önleyici hem de bir balgam sökücü… Yani bu bitki yalnızca öksürüğü azaltmakla kalmayıp aynı zamanda bronşal balgamı temizlemeye de yardımcı oluyor. Aynı zamanda gece öksürük ve balgam yüzünden uyuyamama sorununu da çare oluyor. Bu nokta bizim hastalığı çok daha hızlı atlatmamıza yardımcı oldu çünkü gece uyutmama durumu insanı daha halsiz düşürüyor.


Kekik Çayı Nasıl Yapılır? (En içilebilir hali) 😀

Kekiğin kokusunu et ile olunca sevebilirsiniz anca çay olarak alınca koku anlamında çok da hoşunuza gitmeyebilir ama ilaç kullanmaktan kat ve kat iyidir diye içecekseniz eğer bizim bunun için daha lezzetli bir tarifimiz var. Bir su bardağı kaynamış suya 2 çay kaşığı kekik koyuyoruz ki daha fazlasını demlemek çaya acı bir tat veriyor. Bir gece uyuyamama durumuna sinir olup iki çorba kaşığını bir sefer de demlemişliğimiz var ki hatırlayınca bile bi mide bulantısı yaşatıyor. 😀 5 dakika kadar kaynamış suda demleyin ama bardağın üstünü kapatın. Zaten ancak içilebilecek sıcaklığa kavuşur. Tatlandırmak için bal katın… Bal, boğazın arkasını bir tabaka gibi kaplayarak kekiğin içindeki balgam sökücü özelliği pekiştiriyor. Sonrasında yarısından az bir limonu sıkın… Limon eğer kekik kokusunu sevmiyorsanız kokuyu büyük oranda bastırıyor. Bunu günde en az üç kez tekrarlayın. Genelde yemeklerden sonra uyumadan yarım saat önceye ayarlamaya çalışın… İçtikten sonra da hemen üzerine bir şey içmemeye ve yememeye özen gösterin.

Kekik hakkında geçmişe dayalı bilgiler:

Kekiğin tıbbi kullanımı M.S. birinci yüzyıla dayanır. Yunanlılar bu bitkiyi asabiyet için, Romalılar ise melankoli için kullanırlardı. Aynı zamanda bayılanları ve epilepsi nöbeti geçirenleri kekikle uyandırırlardı. Orta Çağ Avrupası’nda ve İngilteresi’nde sindirim problemlerinden romatizmaya ve menstrual şikayetlere kadar her şeyi iyileştirmek için kullanılırdı. Kekik çayı öksürüğe ve gribe karşı içilirdi. Yakın yüzyıllarda sindirim problemleri ve ciğer enfeksiyonları için popüler bir ilaç olarak nam saldı. 1. Dünya Savaşı’na kadar kekik yağı muharebe alanı antiseptiği olarak kullanıldı. Günümüzde bitki uzmanları kekiği öksürük, soğuk algınlığı, grip, bronşit ve astım için önerirler. Bu bitkiyi aynı zamanda sindirim problemleri için kullanırlar çünkü kekiğin mide ve bağırsak kaslarını yumuşatma etkisi vardır. Kekiğin ufak çiçekleri ve yaprakları solunum rahatsızlıklarına verdiği şifayla ters orantılı gibi görünür.

  • M.S. 50-70: Romalı doktor Büyük Pilnius kekiğin “zihnin sapmalarını iyileştirdiğini” söyledi.
  • 1719 yılı: Alman kimyager C. Neumann kekiğin aktif bileşeni olan thymol’ü ayrıştırdı.
  • 1767 yılı: The English Physician, Enlarged’da kekik için “ciğerleri güçlendirir” denildi
  • 1994 yılı: Tütün şirketleri kullanılan maddeleri sayarken kekik yağını da sigara içeriğine ekledi.
  • Leave a Reply

    E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir