Back

Avustralya’da Konaklama Seçenekleri Nelerdir?

Avustralya’ya Neden Geldiğimizi Size Anlatmış mıydık?
Avustralya için İkinci Karar: Dil Okulu Seçimi! Ama Nasıl?
Avustralya Vizesini Nasıl Aldık?
Avustralya’ya Öğrenci Vizesi Başvurusu Yapmadan Önce Bilinmesi Gerekenler
Avustralya’ya Gelmeden Önce Bilmeniz Gerekenler
Avustralya’da Hangi İşleri Yapabilirsiniz?
Avustralya’da Nasıl İş Bulabilirsiniz?
Avustralya’da Nasıl Cv Hazırlanır?
Avustralya’da Ne Nereden Alınır?
Avustralya’da Konaklama Seçenekleri Nelerdir?

Avustralya’da konaklama seçenekleri geniş bir yelpazeye sahip… Öğrenci olarak gelecekler için; aile yanı konaklama, paylaşımlı evler, paylaşımlı odalar, stüdyolar… Aileler için; apartman daireleri, granny flatlar… Seyahat etmek için geleceklere;  moteller, karavan kiralayan şirketler, Airbnb gibi seçenekler var. Biz ilk geldiğimiz günlerde Avustralyalı bir aile olan Jane-Steven ve Banjo ile yaşamıştık. Siz de isteğinize, vize türünüze ve beklentinize hangisinin uygun olduğuna karar vermekle işe başlayabilirsiniz. Seçenekleri şöyle kısaca bir inceleyecek olursak:

Aile yanı konaklama

Burada aileler evlerinin bir ya da birkaç odasını öğrencilere kiraya verebiliyor. Bu seçenek düzenli yaşamayı sevenler için uygun olabilir. Okul kaydı yaptıysanız eğer okul size bu aileleri bulabiliyor. Evin belli kuralları oluyor genelde, misafir getirmemek ya da belli aralıklarla izin alarak getirmek gibi. Mutfağı ve yada ortak kullanım alanlarını temiz tutmak gibi kurallar. Bunun yanında eğer aile Avustralyalı ise barbekü partileri, cuma akşamı eğlenceleri, kafası rahat yaşam tarzları ve yardımseverlikleri nedeniyle ilk kez gelenler için güzel bir alışma ve geçiş dönemi olabilir.

Paylaşımlı evler ve odalar

Aile yanı konaklama her ne kadar bir öğrenci için mantıklı ve daha güvenilir olsa da öğrenciler genellikle paylaşımlı evleri yada odaları tercih ediyor. Üniversite okuyanların bildiği klasik öğrenci hayatı. Sadece herkes size yabancı… Arasındaki en temel ayrım ise özel oda fiyatı daha yüksek oluyor. Özel odanın özel banyosu da varsa o zaman fiyat biraz daha yükseliyor tabi… Evde çok fazla kişinin yaşamasından kaynaklı bazı sorunlar yaşanabilir bunları göz önünde bulundurmalısınız. Tuvalet, banyo, mutfak ve salon genelde ortak kullanılıyor. Sabah uyandığınızda hayatınızda hiç görmediğiniz birilerinin mutfakta kahve yaptığını görme ihtimaliniz çok yüksek. Ya da tuvalet sırası… Bununla birlikte evde herkes yabancı olduğu için de İngilizceyi pratikte konuşma hızınızın da o denli yükseleceğine emin olabilirsiniz. Ortak kullanım olduğu için de faturalar ve tüm giderler genelde kiranıza dahil oluyor.



Stüdyolar yada Grany Flatler

Paylaşımlı ev ya da odada kalmak istemeyenlerin ya da çiftlerin genelde tercih ettikleri konaklama seçeneği… Kendi içinde özel banyosu tuvaleti ve küçük bir mutfağı olan tek odalı daire gibi düşünebilirsiniz. Granny Flatler ise buradaki evlerin arka bahçesine yapılan küçük evler aslında…  Stüdyolar genelde apartmanda olsa aynı stüdyo özelliklerini başka birinin bahçesindeki genelde tek katlı grany flatlerde bulmanız mümkün…  Stüdyolar apartman dairesi gibi olduğu için genelde faturanız sizin adınıza geliyor ve kendi faturanızı ödemek durumunda kalabiliyorsunuz. Granny Flatlerde de bu durum böyle ancak bazılarında ana eve bağlı olduğu için faturaları kiraya dahil edebiliyorlar. Eğer kiralamak istediğiniz bir Grany Flat ise sormanızda fayda var.

Apartman daireleri ve evler

Genellikle ilk kez gelenler için kiralanması çok zor olan yerler 1+1, 2+1 apartman daireleri yada Townhouse evler. Kira bedelleri diğer seçeneklere göre doğal olarak yüksek… Eşyasız ve tüm faturaları ödemek ve dolayısıyla hesap açtırmak zorunda olmanız da ekstra bir zorluk ve genelde yıllık kiraya veriyorlar. Deposito ve peşinat derken sadece kiralamak için bile bazen inanılmaz bir rakam ortaya çıkabiliyor. Eğer Avustralya’da düzenli bir işiniz veya geliriniz yok ise kiralayabilmeniz daha da zorlaşıyor. Genelde daha önce Avustralya’da düzenli kira ödemiş olmanız yada referans mektubuna sahip olmanız bu konuda size fırsat vere başlıklar oluyor.

Hosteller

Kiralık oda hayatını hostellerde de yaşamanız mümkün… Hosteller genelde merkezde ve eğitim için gelecek olanlara göre avantajlı. Genelde klasik motel mantığında 4-8 yada daha kalabalık odalar oluyor. İlk geldiğiniz zamanlarda uygun fiyatlı bir şekilde konaklamayı bu şekilde halledebilir ve kendinize güzel bir yer arayabilirsiniz. Seçenekleri değerlendirmek için de seçeneklerin içinde değerlendirme şansınız olur. Diğer türlü buraya gelmeden önce yapacağınız uzun süreli bir konaklama anlaşması mesafe, toplu taşıma ve yaşadığınız bölge nedeniyle baş ağrıtabilir.

Airbnb

Motel yerine uzun süreli bir rezervasyon ile Airbnb de yapmak bir şeçenek… Aile yanı konaklamanın daha gezginlere yönelik olarak çözüm sunan modern versiyonu gibi düşünebilirsiniz.

Karavanlar

Eğer sadece gezgin olarak Avustralya’ya gelecekseniz karavanla seyahat etmek ve kamp atmak için cennettesiniz demektir. Kamp Avustralya’nın tatil kültürü denilebilir. Bu nedenle bir çok karavan kiralayan firma ve karavanını kiralayanları bulabileceğiniz web sitesi var. Bunlardan bazılarını da aşağıya bırakıyoruz:

Britz

Jucy

Apollo

Camplify

LetsGoMotorhomes

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir