Back

Avustralya’da Nasıl Cv Hazırlanır?

Cv’nin iş bulma da bu kadar etkili olduğunu bilmezdik! Avustralya’yı öğrenci vizesinin yanında çalışma izni verdiği için seçmiştik.Gelmeden önce yurtdışı iş ilanlarını her gün inceliyorduk ve gidince iş bulamamamız imkansız gibi görünüyordu. Geldiğimiz zaman para kazanmak için daha önce hiç yapmamış olsak bile garsonluk gibi öğrencilerin yapabileceği işlere başvurduk. İlk bir ay elden verdiğimiz cv’lere ve online yaptığımız başvurulara bir türlü geri dönüş alamadık ve motivasyonumuz iyice düşmeye başlamıştı.

İş başvurusu için gittiğimiz her yerde genelde cv’ye şöyle bir bakıp kenara bırakıyorlardı. Biz de acaba problem cv’de mi yoksa Avustralya’da çalışmak bu kadar zor mu diye düşünmeye başlamışken okul panosundaki bir ilan gözümüze çarptı. Okullarda bu konuda seminerler düzenleniyor ve herşeyi nasıl yapmanız gerektiği konusunda bilgi veriliyor. Seminer bilgileri ve edindiğimiz tecrübelerden yola çıkarak Avustralyadaki cv lerin bizim alışık olduğumuz formattan daha farklı olduğunu öğrendik ve sizinle paylaşmak istedik. Cv örneklerini yazının sonndaki linke bırakıyoruz oradan örnek görebilirsiniz.



Avustralya’da Cv Hazırlarken Yapılmaması Gerekenler

  • Fotoğraf koymayın. Türkiye’den farklı olarak burada cv’lere fotoğraf koyulmuyor. Hatta fotoğraflı olarak verdiğiniz cv’ler sizin elenmenize bile neden olabiliyor.
  • avustralya-is-bulma,-cv-hazirlama,-avustralyada-yasam3Nereli olduğunuzu ve hangi ülkeden geldiğinizi yazmayın. Kimse merak etmiyor. Memleketinizi yazmamak bazen de ön yargılardan kurtulmanızı sağlıyor. 🙂
  • Cinsiyetinizi belirtmeyin. Sizin cinsel tercihiniz, kadın ya da erkek olmanız o pozisyonda başarılı olup olmayacağınızı gösteren şeyler değil.
  • Medeni halinizi yazmayın.
  • Çocuğunuzun olup olmadığını ya da kaç tane olduğunu yazmayın.

Tüm bunlar ayrımcılığa engel olmak amacı ile uygulanan şeyler. İşverenler sizin yaşınız, memleketiniz, kadın ya da erkek olmanıza bağlı olarak sizi cv üzerinden elemiyorlar ve görüşme için şansınız oluyor.

 

Avustralya’da Cv Hazırlarken Yapılması Gerekenler

Kariyer Hedefi Yazın

Casual ya da kendi mesleğin ile ilgili fark etmez. Kısada olsa buradaki herkes cv’sine bir kariyer hedefi yazıyor.

Casual bir işe başvuruyorsanız Türkiye’de buna benzer yaptığınız iş deneyimlerini öncelikli olarak yazın. Örneğin Garsonluk için başvuruyorsanız buna benzer bir deneyiminiz var ise onu yazın. (Eğer bu tür bir iş deneyiminiz yok ise varmış gibi yazabilirsiniz. İşi almak için her şey mübah) Zaten işe girdikten sonra deneyimli de olsanız her cafenin ya da restoranın işleyişi farklı olduğundan önce bir eğitimden geçiyorsunuz ve öğreniyorsunuz. Siz yinede bu maddeleri çok fazla şişirmeyin! 😀



En son işinizi en başa yazın ve altına kısa maddeler halinde sorumluluklarınızı yazın.

Her pozisyonun başlangıç ve bitiş tarihini, ne kadar süre orada çalıştığınızı göstermesi için yazın.

avustralya-is-bulma,-cv-hazirlama,-avustralyada-yasam4Avustralya’da Geçerli Olan Sertifikaları Alın

Avustralya’da geçerli olan servis, alkollü mekanda çalışma, baristalık gibi sertifikalardan almaya çalışın. Birçoğunu internet üzerinden bile alabiliyorsunuz ve bunları mutlaka cv’nize ekleyin. Alkollü bir restoranda çalışmak için başvurduysanız size ilk soracakları şey bu sertifika oluyor.

Diplomalarınızı ya da sertifikalarınızı iş deneyiminde olduğu gibi ters kronolojik sıra ile yazın. En son aldığınız sertifika en başa 🙂

Gönüllü Projelerde Yer Alın

Gönüllü olarak yaptığınız projeler varsa mutlaka cv’nize yazın. Avustralya da gönüllü işler çok çok çok önemli. Gönüllü olarak çalışan yaşlı genç o kadar çok insan var ki. Avustralyada’ki insanların birçoğu hayatının bir bölümünde gönüllü olarak bazı işler yapmış insanlar. İş başvurusu yaptığınız kişi de onlardansa eğer gönüllü olarak bazı işler yapmış olmanız sizi onlara yakın hissettiriyor. Bu madde kendi mesleğiniz ya da hospitality dışındaki işler için daha önemli.Profesyonel mesleğinizle ilgili gönüllü bir proje yaptıysanız ve bunu cv’nize yazdıysanız iş bulma şansınız daha yükselir.

İletişim Bilgisi Olarak Yazmanız Gerekenler Nelerdir?

Önemli olan bilgileri yazmak yeterli. Bunlar nelerdir?

  • İsminiz
  • Avustralya’daki adresiniz. Buradaki önemli olan nokta ise ev adresiniz eğer iş yerine yakın ise sizi doğal olarak birkaç adım öne taşıyor. Eğer iş yerine uzakta iseniz ve gerçekten o işi almak istiyorsanız adres konusunda küçük yalanlar atabilirsiniz. Ama işe geç kalmayın. Foyanız ortaya çıkmasın… 😀
  • Size ulaşılabilecek telefon numaranız
  • Eposta  adresiniz.



Son olarak özetlemek gerekirse eğer ilk etapta yapabileceğiniz işler zaten hizmete yönelik işler olduğu için; gayet basit, sade ve onların işine yarayacak bir cv hazırlayın.  Kimse daha önce ne iş yaptığınız ile ilgili gerçekleri araştırmıyor yani bu güne kadar bizimle ilgili hiçbir işveren referans araştırması yapmak için cv’de yazdığımız eski işyerini aramadı. Ancak o işyerinde işi aldıktan sonra kendini göstermek size kalmış. Sonrasında iş değiştirseniz bile artık o cv’ye o kadar da ihtiyacınız kalmıyor. Yolunuz açılıyor anlayacağınız.

Yolunuz açık olsun 🙂

Cv örneklerini aşağıdaki linklerden indirebilirsiniz.

Waiter-Waitress Cv Örneği

Barista Cv Örneği

Diğer örneklere buradan ulaşabilirsiniz.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir