Back

Avustralya için İkinci Karar: Dil Okulu Seçimi! Ama Nasıl?

Yurtdışında dil eğitimi alma kararı verdiğimizde hangi ülkeyi seçmemiz gerektiğine dair çok araştırma yaptık ve bir anda hiç beklenmedik şekilde Avustralya kararı verdik. Neden Avustralya’ya geldiğimizi ilk yazımızda anlatmıştık. O nedenle sıradaki bizi bekleyen karar “okul seçme” kararıydı.

Dünyanın öbür ucuna kadar gitmişken Sydney’i seçmezsek olmaz dedik ve Sydney’de yaşamaya karar verdik. Bu karar sonucunda da internetteki listelerden Sydney’deki okullara baktık. Sadece listelerden değil Kanada için de yaptığımız gibi sokaklarını Google Mapsten gezerek ve binalarının dıştan görünümüne ulaşana kadar baktık. Bazı okulların fiyatları çok yüksek bazıları orta denilebilecek yükseklikteydi. Fiyatı düşük olan okulları aradık ama yoktu. 😀 Her bütçeye göre okul yok anlayacağınız. Haftalık minimum 200-250 dolar arası bir okula parasını gözden çıkarmalısınız. Yurtdışı eğitim danışmanımız EğitimAldan Gülçin’in bize önerdiği ve başvuracağımız zaman indirimli olan Internatıonal House Sydney‘e başvuru yaptık. Okul seçerken faydalı olabileceğini düşündüğümüz kriterleri maddeler halinde aşağıda görebilirsiniz.

Şehir

Bazı okulların birçok şehirde kampüsü var ve bir süre bir şehirde okuduktan sonra diğer şehirdeki kampüse geçiş imkânı bulunuyor. Bu şekilde birçok şehir gezme görme şansınız olabilir. Biz de böyle düşünerek International House Sydney’i seçtik ama okula alışma sürecinden sonra ev kiralama ve iş bulma telaşına düştüğümüzden başka şehirlere gitme fırsatımız olmadı. Sydney’de ev kiralamak bize biraz sıkıntılı ve zorlu bir süreç yaşattı. Kiralar ve ulaşım gerçekten pahalı. Başka bir yazımızda bu konuyu da detaylıca anlatacağız.

Eğitim Sistemi ve Okullar

  1. Tüm kursların hemen hemen birbirine benzer ancak küçük bazda değişikliklere uğramış dil okulu-eğitim sistemleri bulunuyor. Seçmeyi düşündüğünüz okula daha önce giden birilerini bulabilirseniz onların fikrini almak işinizi kolaylaştırabilir. Aslında tam da bu noktada şans faktörü devreye giriyor. Okulun ne kadar iyi olduğundan çok size denk gelen öğretmene göre her şey değişebilir. Örneğin bizim okulumuzda Avustralyalı öğretmenlerin dışında birçok ülkeden öğretmen vardı. Biz intermediate seviyesinden başlamamıza rağmen Avustralyalı öğretmenlerin aksanlarından dolayı ilk günlerde anlaşmakta çok zorlandık. Söylenenlerin yarısını anlamıyorduk. 😀
  2. Okullarda belli aralıklarla sınavlar yapılıyor ve sınavı geçtiğinizde sınıf değiştiriyorsunuz. Bir sınav sonrası geçtiğimiz sınıfta Çinli bir öğretmen vardı. İlk gün çok önyargılı yaklaşmıştık ama kadın o kadar iyiydi ki inanamadık! Dersler boyunca bilmediğimiz hiçbir kelime için sözlük kullanma ihtiyacımız olmadı. Zaten sözlük ve telefon kullanmamıza izin vermiyordu, kendisine sormamızı istiyordu. Her şeyi İngilizce açıklayarak öğretmeye çalışıyordu ve okul bittiğinde bu kadının okuldaki en iyi öğretmen olduğuna karar verdik. Bunun yanında beğenmediğimiz için şikayet edip sınıf değiştirdiğimiz öğretmenler de oldu tabi. 😀
  3. Bu arada bazı okullarda sabah ve akşam grubu, city ve suburb kampüsleri bulunuyor. İsterseniz sabah grubunda başlayıp sonra akşam grubuna ya da city’de başlayıp suburb kampüsüne geçebilirsiniz. Gitmeden önce okula sorup bu geçişler için ücret talep edip etmediklerini öğrenebilirsiniz. Bizim okulumuzda ücretsizdi ama ücret talep eden okullarda var.
  4. Okulların bazı aktivite programları var. Şehir turu, iş bulma semineri, cv hazırlama kursları, konuşma sınıfları, grammer sınıfları vb. haftalık etkinlik planı oluyor. Bu etkinliklerin bazıları ücretli, bazılarına ise ücretsiz katılabilirsiniz




Haftalık Ders Saati

Okullar yoğun ve yarı yoğun program şeklinde seçeneklere sahip… Bizim okulumuzda ikisi arasında sadece ders saati farkı vardı. Bir de fiyat farkı var tabi. : D Onun dışında her şey aynı. Koreli bir arkadaşımız yoğun programla gelmişti, birlikte 20 saat ders alıyorduk, aynı sınıftaydık, o haftanın bir günü fazladan 5 saat daha ders almak için okula tekrar geliyordu. O derste de ekstra grammer anlatımı, kelime çalışması vb. şeyler yapılıyordu.

Okul Ücretleri

Okula göre fiyatlar değişiyor ve haftalık olarak belirleniyor. Bizler gideceğimiz süreye göre 4-6-12 aylık ücretler ödüyoruz. Bazı okullar kampanya yapıyorlar. Biz kampanya döneminde kayıt yaptırdığımız için normal fiyatının biraz daha aşağısına kayıt olmuştuk. 6 aylık Genel İngilizce için Kişi başı 5040 dolar ödedik. (2017- Temmuz)



Kayıt Ücreti

Evet evet bildiğiniz kayıt ücreti. 😀 Okula kayıt yaptırmadan önce başvuru yapılıyor. Okul sizin başvurunuzu kabul ederse okula göre değişen bir miktar kayıt ücreti talep ediyorlar.

Konaklama Seçeneği ve Ücreti

Okul size kayıt esnasında bazı konaklama seçenekleri sunuyor. Bunlar aile yanında konaklama ya da yurt seçeneği oluyor genelde. Gelmeden önce en az 1 aylık konaklama kaydınızı yaptırırsanız çok iyi olur. Okulun sunduğu seçenekler dışında Airbnb ya da Hostellerde yer ayırtabilirsiniz. Biz gelmeden önce nasıl olsa buluruz diye düşünerek sadece 2 günlük rezervasyon yaptırdık. Geldiğimizde gördük ki çift olarak buradaysanız hem ücretler yüksek hem de uygun fiyatlı yer bulmak zor. Tabi 10 – 20 kişilik yatakhanelere sahip hostellerde kalabilirim derseniz işiniz bir tık daha kolay.

Havaalanı Karşılama Ücreti:

Bizce çok gereksiz olan bu işlem ve ücretine temel seviyede İngilizce biliyor ve Google Maps kullanabiliyorsanız ihtiyacınız yok demektir. Avustralya’da havaalanından birçok yere tren ile ulaşabilirsiniz. Gideceğiniz yerin adresi elinizde var ise işiniz çok zor değil. Kalacağınız yer çok absürt bir bölgede değilse en kötü Taksi yada Uber kullanmak bile karşılama ücretinden daha ucuza gelecektir. 😀 Her ihtimale karşı; ilk yurtdışı deneyiminiz ise ve İngilizcenize güvenemiyorsanız gelmeden direk bu hizmeti alabilirsiniz. Bu şekilde hiç stres olmadan kalacağınız yere en güvenli şekilde gidebilirsiniz.

Ders Kitabı Ücreti

Daha doğrusu materyal ücreti diyebiliriz. Bizim okul sadece kitap sayfalarının fotokopilerini dağıttı. 😀 Daha doğrusu her öğretmen derse gelirken hangi konuyu anlatacaksa o konu ile ilgili fotokopiler verdi. Bazı okullar kitap veriyor, bazıları online kaynak imkanı sunuyor. Kayıt öncesi bunları sorup öğrenebilirsiniz.

Biz aslında ülke araştırmaktan o kadar yorulmuştuk ki bir de okul ve şehir araştırmaya takatimiz kalmamıştı. 😀 Bu nedenle şehir konusunda çok düşünmedik, havası güzelmiş Sydney olsun dedik. Sonra okullara bakarken fiyatı en uygun ve ulaşımı kolay olsun diye şehir merkezinde bulunan okul hangisi ise onu seçtik.

Bu arada 6 aylık dil eğitiminin ardından İngilizce konuşabilmenin ve öğretme yeteneğinin gerçekten farklı şeyler olduğunu bir kez daha deneyimledik. Özetle; okul ve öğretmen konusunda şansınıza güvenmelisiniz ancak yukarıdaki kriterlerin sosyal yaşantınızı, çalışma hayatınızı temelden etkileyecek maddeler olacağını unutmayın… 🙂 Aklınıza takılan bir şey olursa da sormaktan çekinmeyin…. 🙂


Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir