Back

Avustralya’da Nasıl İş Bulabilirsiniz?

Avustralya’da birinci haftamızı geride bıraktıktan sonra iş bulma konusu önümüzdeki en büyük soru işaretlerinden birisiydi. Gelmeden önce yurtdışı iş ilanlarını incelemiştik ve nasıl olsa gidince iş buluruz diye düşünmüştük ancak bir ay geride kaldığında hiçbir şey tahmin ettiğimiz gibi gitmemişti. Şimdi ise bir yılı geride bırakmış, bir kaç kez iş değiştirmiş, yeni işler ve yeni iş bulmanın yollarını keşfetmiş kişiler olarak yazıyoruz: 🙂

Hangi işleri yapabileceğiniz hakkında buradan da ulaşabileceğiniz bir yazı yayınlamıştık ancak siz o konuları çoktan aştıysanız buradan devam edebiliriz:

Avustralya’da İş Bulmak İçin Yapılması Gerekenler

  1. Herkese öğrenci olduğunuzu ve iş aradığınızı söyleyin. İlk olarak ev arkadaşlarınıza, okuldaki arkadaşlarınıza, öğretmenlerinizin hepsine, okulun resepsiyon bölümüne, ve tanıştığınız yeni insanlara iş aradığınızı mutlaka söyleyin. Bu şekilde bildikleri bir şey varsa size söylerler ve iş bulma şansınız yükselir ve hızlanır. Bu şekilde geldiği ilk hafta iş bulan çok insan var. Geleneksel bir yöntem gibi gözükebilir ancak en hızlı iş bulma yöntemi yine de burada da biraz torpilden geçiyor. 😀
  2. CV nizi hazırlayıp çıktı alıp elden götürüp istediğiniz yerlere dağıtın. Oturduğunuz yerdeki çevrenize ilk olarak bakmak yol parasından sizi kurtaracak en mantıklı seçenek. Kulağa biraz tuhaf geliyor olabilir ama burada hala bu yöntem oldukça yaygın. Burada kullanılan CV ler Türkiye’dekinden farklı. Doğum tarihimizi yazmıyoruz ve cinsiyetimizi yazmıyoruz, nereli olduğumuzu yazmıyoruz, fotoğraf koymuyoruz. Bütün bunlar ayrımcılığa yol açmamak için uygulanıyor. Kimse sizi yaşınız nedeniyle görüşmeye çağırmamazlık etmesin diye 🙂 Avustralya’da Cv Nasıl Hazırlanır yazımızı burdan okuyabilir cv örneklerine ulaşabilirsiniz.

Avustralya-iş-bulma-siteleri-2

Gumtree Job

En çok kullanılan iş arama sitelerinin başında geliyor. Kısa sürede iş bulmak istiyorsanız telefonunuza uygulamasını indirmenizi şiddetle tavsiye ediyoruz. İlk ilanı vermek ücretsiz olduğu için hem işverenler hem de iş arayanlar ilan veriyorlar bu siteye.

Avustralya-iş-bulma-siteleri-3

Gumtree birçok kişinin başvuru yaptığı bir platform. Sizde ilanlara baktığınızda göreceksiniz en az 100 kişi bir ilana başvur yapmış oluyor. Burada yayınlanan ilanlara işverenler iletişim bilgilerini yazıyor çoğu zaman. Önerimiz işverenlere cv nizi küçük bir ön yazı ile birlikte mail atmanız. Bu şekilde diğerlerinden ayrışabilir daha kısa sürede iş bulabilirsiniz. Genel olarak kişiler direk uygulama üstünden kendi cv lerinin oluşturuyorlar ve başvur diyerek kısa sürede iş başvurusunu tamamlamış oluyor.



Biz birçok işi bu siteden bulduk ve genelde başvurunuz sonrası hemen arayıp görüşmeye çağırıyorlar. Bizce en önemli nokta ise bu uygulama üstünden her gün ilk yayınlanan ilanlara başvurmak. Sürekli başvurmak ve başvurmak. Birkaç ilana başvurup onlardan haber gelmesini beklemeyin. Görüp beğendiğiniz ve olabilir dediğiniz her ilana başvurun. Hatta beni almazlar diye düşündüğünüz ilanlara da mutlaka başvurun. Biz bu şekilde düşündüğümüz bir çok ilana başvurmuştuk ve akşamına arayıp görüşmeye çağırdılar.

Facebook Sayfaları

İş ararken ve eleman ararken kullanılan ikinci platform ise Facebook. Burada iş bulmak üzerine kurulmuş birçok sayfa var bu sayfalara üye olup verilen ilanları anında görebilirsiniz ve kendiniz iş aradığınızla ilgili bir post yayınlayabilirsiniz. Bizim üye olduğumuz birkaç tanesi aşağıdaki gibi. Gittiğiniz şehre göre sizde arama yapıp grupları bulabilirsiniz. Biz iş ararken  ‘Jobs in Sydney’ yazıp aramıştık. Bu sayfalar aktifmidir şu an pek emin değiliz ama belki bir şey denk gelir göz atmaktan zarar gelmez.

Avustralya-iş-bulma-siteleri-4

İş Bulma Sitelerinde Profil ve Cv Oluşturup Online Başvuru Yapmak

Avustral’da iş bulmak için en çok kullanılan siteler ise aşağıdakiler.

  1. Seek : En büyük iş arama sitelerinden biri olmasına rağmen biz bu siteden yaptığımız hiçbir başvuruya dönüş alamadık ama siz yinede şansınızı deneyin 😀
  2. Indeed: Bu site ücretsiz ilan verilebilen bir site. Bu nedenle işverenler bu siteyi de sıklıkla kullanıyor. İlan tarihine burada bakmanızda fayda var Bazen çok eski ilanlar olabiliyor. Burada casual işler dışında gönüllü işler, proje, staj ve profesyonel iş ilanları da yayınlanıyor. Biz bu siteyi de çok beğendik. Her gün o kadar farklı ve çok ilan yayınlanıyor ki hepsine başvurmak istiyor insan. Burada kendi işinizi yapmak gibi hedefleriniz var ise bu site üzerinden ilk etapta gönüllü işler, projeler ya da stajlar bulup deneyim elde ettikten sonra kendi alanınızda iş bulma şansınız yükselecektir. Çünkü en büyük problem Avustralya tecrübesi istiyor olmaları. Bu sayede bu deneyimi elde edebilirsiniz. Bu sitede proje bazlı ya da geçiçi çok fazla iş ilanı da oluyor. Kısa süreliğine yapılacak şeyler arayanlar da göz atabilir.



Gelmeden Önce Başvuru Yapmaya Başlayabilirsiniz

İngilizce seviyeniz iyi ise gelmeden önce başvuru yapmaya başlayabilirsiniz. Gerçi iyi değilse de yapabilirsiniz 😀  Bu size zaman kazandırabilir ya da en azından öngörü sahibi olmanıza yardımcı olacaktır diye düşünüyoruz. Kendi işinizi yapmak için bazı meslekler için burada atılması gereken adımlar var. Örneğin mühendislik gibi işlerde mesleki denklik almak gerekiyor. Bu konuları gelmeden araştırmanızda fayda var.

Dil seviyeniz iyi bile olsa kalıcı oturma izniniz yoksa cv aşamasında elenmeler çok oluyor ve iş bulmak zorlaşıyor. Bütün bu geçekliklere hazır olarak gelmek psikolojik olarak güçlü olmanızı sağlayacak aslında. Bu tür işler yaptığı için her gün ağlayan insnalarda biliyoruz. Avustralyada geçirdikleri her gün mutsuzlardı ve geri döndüler. Eğer her yeni tecrübeye açık olarak gelir ve hedefinize doğru ilerleseniz hem tadını çıkararak günlerinizi dolu geçirmiş olursunuz hem de farkında bile olmadan istedikleriniz yavaş yavaş yapmaya başlarsınız.

Hepinize bol şans.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir