Back

Ev yapımı organik bitki ilacı: Isırgan Otu Özütü

Isırgan otunun bitkilere ilaç olsun diye yetiştirildiğini öğrenmemiz, insanları neden bu kadar sevmediğini anladığımız güne denk geldi. Organik tarım ile uğraşan bir arkadaşımızın yetiştirdiği sebze fidelerinin zayıflığını ve böceklenmesini Isırgan otu ile önlediğini söylediğinde biz de ilk başta yadırgadık… Isırgan otu, böreği yapıldığında da güzeldi ancak öğrendik ki hem zararlılara karşı mücadele etmek için hem de doğal gübre olarak kullanılan ısırgan otu özü sebze veya süs bahçesinde oldukça faydalı. Sert kokusuna rağmen, şaşırtıcı neticeler veren ve hazırlaması da oldukça kolay bir preparat.



Özellikleri :  Gübre / Canlandırıcı

Isırgan otu özütünün 2 temel işlevi var. Öncelikle azot bakımından zengin olduğundan, her şeyden önce bitkilerin gelişimini teşvik eden ve bazı hastalıklara karşı dirençlerini artıran etkili bir gübredir. Bununla beraber, yaprak bitlerini ve akarları uzaklaştırma özelliğine sahiptir.

Isırgan Otu Fermente Özütü Hazırlanması

  • Uzun kollu kıyafet ve kalın eldiven giyip, henüz tohuma kalkmamış büyük ısırgan otları toplayın.
  • Topladığınız ısırgan otu yapraklarını kabaca kıyıp, plastik veya bulabilirseniz tahta kabın (kesinlikle metal olmasın) içine yerleştirin.

Dozaj

  • Her bir kilo taze ısırgan otunu 10 litre suyla karıştırın (veya 100 gr kuru ısırgan otu).
  • Kabın üstünü kapatıp, iki günde bir karıştırın. Karıştırdıkça köpürcüklerin oluşması, fermantasyon sürecinin devam ettiğini gösterir. Bu süreç, oda sıcaklığına göre 1 ilâ 2 hafta arası sürer (havanın ısınmasıyla birlikte hızlanır).

Isırgan Otu Fermente Özütü Kullanımı

  • Bitki özütünü sulama kabıyla dökerseniz, kaba bir filtre yeterli olabilir. Ancak mevcut olan bitki atıklarından dolayı onu saklamak imkânsızdır.
  • Bir püskürtücü kullanmayı düşünüyor ya da hazırlamış olduğunuz bitki özünü birkaç hafta saklamayı düşünüyorsanız, onu daha ince bir süzgeçten süzmeniz gerek.
  • Elde edilen madde çok yoğun! Fazla dökmekten korkuyorsanız, onu suyla seyreltin.
  • Yaprak bitine karşı da etkili olan bu bitki özü, %10 oranında seyreltilerek kullanılır (1 litre bitki özü için 10 litre su).

Not : Ev yapımı bu preparatın tek sorunu rahatsız edici kokusudur.

2 comments

    1. Isırgan otunun antifungal, antibiyotik etkisinin de olduğunu okumuştum. Bu konu hakkında bir bilginiz var mı acaba?

      Özellikle domatesteki kararma/yanma (Alternaria solan, blight) hastalığına karşı kullanılabilecek doğal bitki ilaçlarını araştırıyorum. Yardımcı olabilecek biri varsa çok memnun olurum 🙂

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir