Back

Avustralya’ya Özgü Lezzet: “Vegemite”

Bir avuç tuz alıp ağzınıza attığınızı düşünün… 😀 Avustralya kültürü ile büyüyen küçük çocuklar bile burada buna benzer bir şey yapıyor. Kahvaltı’da “Vegemite” yiyerek…

Bizim Vegemite ile tanışmamız girişten anlaşılacağı üzere kötü oldu. Sidney’e ilk geldiğimiz zaman Avustralya’lı bir çiftin yanında kalıyorduk. Jane ve Steven… 😀 Avustralya kahvaltısının bizim alışkın olduğumuz kahvaltı ile yakından uzaktan alakası olmayınca insan yiyebilecek bir şeyler arıyor. Ekmeği sürmelik çikolata benzeri kavanozu meraklı gözlerle izleyince “Vegemite’ın ne olduğunu biliyor musunuz” diye sormuşlardı. En net onu hatırlıyoruz. Biz de dedik ki tatlı bir şey olsa gerek, keçi boynuzu ezmesi, sürmelik çikolata gibi bir şey çünkü görünüşte… Deneyin o zaman dediler. Biz de denedik. 😀 Kurduğumuz ilk cümleyi hatırlayın, bir de bunu çikolata sanarak ekmeğe bol bol sürüp ağzımıza attığımızı düşünün. 😀 Düşününce hala midemize ağrılar giriyor. Ama denizaşırı gelen herkesin inanın Vegemite hakkında daha önce bilgisi yoksa buna benzer hikayeleri vardır.

O zaman gelelim Vegemite nedir? Avustralyalılar neden bu kadar seviyor ve denizaşırı insanlara neden bu kadar tuhaf geliyor?

Vegemite özetle bir Avustralya kültürü aynı zamanda Avustralya’nın en popüler ve ikonik markalarından biri…  Avustralya’da dolabında Vegemite kavanozu olmayan bir Avustralyalı evi bulmak için zorlanabilirsiniz. Avustralyalı çocuklar Vegemite ile yetiştiriliyor ve Vegemite çocuklar için ilk besin kaynaklarından biri… Anne sütünden Vegemite’a geçiyorlar gibi düşünebilirsiniz. Hatta reklam jingle için Avustralya’nın ikinci gayri resmi ulusal marşı olduğu söyleniyor. “Biz Mutlu Küçük Vegemitelarız”



Maya özünden elde edilen Vegemite, tadı farklı olmasına rağmen, marmelat gibi biraz koyu renkli bir formda… B vitamini açısından çok zengin ve aslında bir çesit sebze özü… Ancak çok güçlü ve aşırı tuzlu bir tada sahip. Ancak çocukken yetiştirilen Avustralyalılar için günlük yemeklerinin bir parçası. Ve az az sürürek tüketiyorlar. Bizim gibi ekmeğe çikolata basarcasına değil… 😀

Peki Vegemite’ı Nasıl Yersin?

Kesinlikle az az… 😀 Vegemite’ı denemek uluslararası gezginler için mutlaka yapılması gereken bir kültürel deneyimdir diye bahsediliyor. Deneyin. Mutlaka deneyin ama sevmediğiniz bir şey olacağından emin olun.

Çoğu Avustralyalı, tereyağlı tost veya krakerlerine sadece çok hafif bir katman eklemeniz gerektiğini söyleyecektir. Bu, size harika bir lezzet vermek için fazlasıyla yeterli… Abartmayın!

Peki Avustralyalılar Nasıl Yer?

Yemek tarifleri için olur da bakarsanız, aralarından seçim yapabileceğiniz yüzlerce tarif bulabilirsiniz, ancak Avustralyalıların yemeyi sevdiği en popüler yöntem kahvaltı ve öğle yemeği için:

  • Tost üzerine Vegemite (En klasik ve popüle olanı)
  • Sahanda yumurta ile Vegemitelı ekmek
  • Vegemite kızarmış ekmek dilimleri (ince şeritler halinde kesilmiş)
  • Üzerine dilimlenmiş avokado ile Vegemitelı ekmek
  • Peynir ve Vegemitelı kraker

Her yıl yaklaşık 22 milyon Vegemite kavanozu satılıyor ve bu satışların yüzde 98’i doğal olarak Avustralya’da gerçekleşiyor. Dünya üzerinde bu lezzeti tadabileceğiniz tek yer Avustralya diyebiliriz ama siz yine de çok şeapmayın… 😀

Bonus:

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir