Avustralya’ya gelmeden önce nasıl iş bulacağımız ve hangi işleri yapabileceğimiz konusunda en ufak fikrimiz bile yoktu. Öğrenci vizesi ile iki haftada 40 saat bile olsa yasal çalışma izni verdiği için bu ülkeyi seçmiştik ama geldikten sonra iş bulmanın o kadar da kolay olmadığını gördük. İlk bir ay neredeyse her gün iş aradık ve başvurduğumuz hiçbir yer geri dönüş yapmadı. Tabi bunda İngilizce seviyemizin iyi olmaması ve bunun getirdiği özgüven eksikliği çok etkiliydi. Gittiğimiz her yerde acemi olduğumuz anlaşılıyordu zaten 🙂 Bu konudaki en büyük hatamız ise kendi alışkanlıklarımızdan yola çıkarak hazırladığımız CV’miz oldu.
Avustralya’da nasıl bir CV hazırlamanız gerektiği ile ilgili yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.
Birinci ayın sonunda ise paramız da bitmek üzereyken nihayet ilk işlerimizi bulmuştuk. Sonrasında birçok iş değiştirdik ve iş bulmanın, hangi işlerde çalışabileceğimizin yollarını bu sayede öğrenmiş olduk.
İlk Yapmanız Gereken: Sertifika Almak
İlk olarak söylemeliyiz ki eğer kebabçı, berber, aşçı, oto tamirci vb bir mesleğiniz yoksa ve bizim gibi öğrenci olarak geldiyseniz yapabileceğiniz işler tahmin edebileceğiniz gibi garsonluk, kasiyerlik gibi işler ancak burada hiçbir şey öyle ne iş olsa yaparım şeklinde yürümüyor. Her şeyin sertifika programı var ve bu konuda temel bilgilere sahip değilseniz ve sertifikanız yoksa iş bulmanız çok zor. İnşaatta çalışmak için bile en az 3-5 tane yapacağınız işe bağlı olarak sertifika almak zorundasınız. Garsonluk için bile aynı şekilde birden fazla türde alabileceğiniz sertifikalar var. Kısa zamanda iş bulabilmek ve çalışabilmek için bu sertifika programlarına katılıp yapmak istediğiniz iş ile ilgili belgenizi almalısınız. Bir çoğu bir günde alabileceğiniz ya da internetten alabileceğiniz belgeler olmakla birlikte bazıları ise bir-iki hafta süren eğitimler sonunda sertifika alabileceğiniz programlar. Sertifika işi açıkçası işe başlamak istedikten sonra çözülmesi kolay bir sorun asıl mesela hangi işleri yapabileceğiniz:
Mutfak İşleri – Komilik – Garsonluk
Öğrenci vizesi ile geliyorsanız ve İngilizceniz o kadar da iyi değilse ilk etapta büyük beklentilere kapılmamakta fayda olabilir. Burada iş bulmak biraz şans biraz da İngilizce seviyenize bağlı çünkü birçok yerde Avustralya tecrübesi soruyorlar. Şanslıysanız mutfak işlerinde ya da komilik gibi işlerde başlayıp garsonluğa yükselebilirsiniz.
Gördüğünüz her restorana ve cafeye Avustralya’daki işler için uygun olan CV’nizi bırakarak bu işlere başvurabilirsiniz. İlk geldiğinizde İngilizceniz hiç yoksa sahibi Türk olan yerlerde şansınızı deneyebilirisiniz tabi ama her zaman önceliğiniz yabancılarla çalışmak olursa hem İngilizceniz daha hızlı ilerler hem de emin olun haksızlığa uğrama ihtimaliniz daha düşük olacaktır. Her Türk işveren aynı diye bir şey yok tabi ama genelde normal standardın altında ücret teklif ediyorlar. İlk etapta başlasanız bile çalışırken mutlaka yabancıların yanında iş aramaya devam edin.
Trafik Kontrolörlüğü
Özellikle Brezilyalıların tercih ettiği yol çalışmalarında trafik kontrolörlüğü olarak tanımlanan işler var. Bütün gün ayakta gelen arabalara dur-yavaş geç tabelası tutuyorlar ve genelde kadınlar çalışıyor. Bu tür işler için bazı ajanslar var onlar aracılığı ile başvuru yapılıyor. Bu ajansları en kolay yolda gördüğünüz çalışanlara sorarak bulabilirsiniz. İkinci seçenek ise okulda herkese ne iş yaptığını sormak, o işi yapan birini bulduğunuzda nasıl olduğunu sorun sizi işyerine götürürler ya da adresini verirler zaten. Bu kişileri üstlerindeki iş kıyafetlerinden de tanıyabilirsiniz aslında. Bir kızın üstünde iş kıyafeti görürseniz büyük ihtimalle trafik kontrolörlüğü yapıyordur :). Saat ücreti diğer işlere göre yüksek olduğu için tercih edilen bir iş ama bütün gün çalışırken kimseyle konuşmadığınız için İngilizcenizin gelişimine katkısı düşük olabilir.
İnşaat
Öğrenciler genelde iyi para kazanmak istiyorsa kızlar temizlik, erkekler inşaat işi yapıyorlar. En kısa sürede en çok para yapacağınız işler bunlar tabi ama bir o kadar da zor. İnşaat işleri için de acenteler aracılığı ile başvuru yapıyorsunuz. Part time çalışma izni olmasına rağmen bu tür işlerde full time çalışıp çok iyi para yapan o kadar çok öğrenci var ki. Resmi saatin dışındaki diğer saatleri elden veriyorlar ya da bonus olarak ödeme yapıyorlarmış. İnşaat işinin de çok çeşitli kolları var tabi :D.
NBN
Ülke politikası nedeniyle internet altyapısında tam olarak anlayamadığımız bir karmaşa var ve bu nedenle bir çok bölgede internet alt yapısı ve sistemi değişiyor. Bu işte evin internet kablo bağlantısını yeniliyorsunuz ve bağlantıyı sağlıyorsunuz. Bu işi yapabileceğiniz Türk ve yabancı bir çok küçüklü-büyüklü firma var. Ancak yaz sıcağında Avustralya’da dışarıda çalışmanız gerektiğini ve bazen de kablo bağlantısı için toprağı kazmanız gerektiğini bilmelisiniz. Bu tip bir işi de Avustralya İş Arama Siteleri’nden ve Facebook İş Bulma Grupları’ndan bulabilirsiniz.
Uber – Deliveroo – Menulog – Foodora
En başta bahsettiğimiz çalışma izni bu tür işlerde çok önemli çünkü resmi çalışıyorsunuz. Ama onun dışında garsonluk, baristalık, mutfak işleri gibi birçok işte cash dedikleri elden para alarak gayri resmi çalışmak veya bonus yolu ile uzun saatlerde çalışmak mümkün. Büyük şirketler dışındaki birçok yer bu tür işler veriyor. Hem vergi ödemekten kurtulmuş oluyorsunuz hem de başka bir resmi işle birlikte böyle iki iş yapabilirsiniz. Vergi ödemekten kurutulmak ilk etapta mantıksız gelebilir ama maaşınız yüksek bile olsa vergi kesintisi ile birlikte elinize geçen para epey düştüğünden birçok Avustralyalı bile ek olarak cash işler yapıyor. Tabi bu ülkeye yerleşmeyi vatandaşlık almayı içeren planlarınız varsa tüm iş ve işlemlerinizi resmi yoldan yapmak her zaman avantajlıdır.
5 comments
Aşçıyım türkiyede yaşıyorum avusturalya’ya gelmek istiyorum, nasıl gelebilirim?
Merhaba Güntay, öncelikle mesleğin bizim bildiğimiz kadarıyla Avustralya’nın ihtiyaç duyduğu mesleklerden birisi… Bu açıdan şanslısın ancak İngilizce seviyen çok önemli. Bu noktada İngilizce seviyen çok iyi ise başka bir yol, kötü ise başka bir yol izlemen gerekir. İyi ise Ielts Puanı, mesleki denklik vs gibi kriterlere dikkat ederek onları araştırmalısın. İngilizcen çok da iyi durumda değil ise ilk başka ingilizce öğrenmek için öğrenci olarak gelebilirsin. Sonrasında ingilizceni belli bir seviyeye getirdikten sonra yine ya mesleki denkliğe başvurabilirsin ya da burada genel ingilizce dil eğitiminden sonra aşçılık okuyabilirsin. Öğrenci olarak gelmek istiyorsan bununla ilgili bir kaç yazımız blogda var. Daha detaylı bilgi almak istersen İstanbul’da ve Bursa’da şubesi olan EğitimAl ile iletişime geçebilirsin. Ya da bu öğrenci olarak gelme konusunda yardımcı olabilecek EğitimAl gibi Yurtdışı Eğitim Acentaları var. Kişisel özelliklerine ve şartlarına göre gelme yolu değişiyor açıkcası. Bu şekilde daha doğru bir yönlendirme almış olursun. 🙂
İyi günler. Denizcilik yüksek okul mezunuyum (4 yıllık) uzakyol vardiya zabitiyim yanı 3. Kaptanım. Avusturalya göçmen olarak gelebilir miyim?kalıcı oturum alabilirmiyim? İş bulabilir miyim?
Ben gastronomi okuyorum.Değişim programı ile buraya gelmek istiyorum. Ve Aynı zamanda orada part -time çalışmak istiyorum. Part-time işi Avustralya’ya geldikten sonra mı yoksa gitmeden önce mi ayarlanıyor ?Cevap verirseniz sevinirim.