Back

Ölüm Nedeni “Huzur” Yazarsınız! Bruny Adası I Tazmanya

Dünya üzerinde el değmemiş yerlerin olduğunu görmek ve ona dokunabilmek inanılmaz bir duygu… Bruny Adası bunu iliklerinize kadar hissedebileceğiniz bir yer. İlk yapmanız gereken Hobart merkezinden bir saatlik bir araba yolculuğu yapmanız yada turist merkezindeki turlardan birine katılmanız ki Bruny için bir çok farklı alternatif bulunuyor.

Biz bir gruba bağlı kalmayı pek sevmediğimiz için ilk yolu izledik. Bir saatlik yolculuk sonunda Kettering adasından feribot ile karşıya geçtik. Günün farklı saatlerinde ve haftanın yedi günü feribot var. Gemi için detaylı araç ücretleri ve saatlerine buradan ulaşabilirsiniz. Biz küçük bir araba için $33’lık bir gidiş dönüş ücreti ödedik. Feribot yolculuğu ise 15-20 dakika kadar sürüyor.

Bruny Adası yaklaşık 50 km uzunluğunda fakat Kuzey ve Güney Bruny ile birlikte The Neck adlı dar bir boğazın birleştirdiği iki ada gibi görünüyor. 1642’de Abel Tasman tarafından keşfedilmiş ve hem İngiliz hem de Aborijin tarihini barındırıyor. Ada aynı zamanda birçok nadir ve tehlike altındaki bitki ve hayvan türü için de dünya üzerinde bir sığınak görevi görüyor. Gemiden indikten sonra The Neck adındaki noktaya gelene kadar biz bunun basit bir bilgiden ibaret olduğunu düşünmüştük. O dar şerit başladığı anda arabayı sola çektik ve daha hiç görmediğimiz yeşilliklerin arasından The Neck’in uzun kumsalına indik.



Dünya üzerinde doğanın bu kadar saf halini görmek beklediğimiz bir şey değildi. Bu arada The Neck noktasına gelene kadar sola ayrılan bazı yollar gördük. Eğer dümdüz giderseniz 20 dakika gibi bir sürede The Neck’in de bulunduğu Adventure Bay’e ulaşabilirsiniz. Bizim gibi her gördüğünüz tabelaya nereye götürüyor acaba diye dönerseniz eğer yerel ürünlerin tadını çıkartabilirsiniz. Çünkü Bruny’de yapabileceğiniz en güzel şeylerden biri de yerel ürünlerin tadını çıkarmak olacaktır.

Bruny-Island-Kettering

Bruny Kuzey ve Güneyi ile birlikte istiridye, peynir, çikolata ve şarap gibi konusunda uzmanlaşmış üreticilerin yanı sıra; meyve bahçelerinin ki özellikle ahududu, böğürtlen, çilek, karadut gibi bahçelerin bulunduğu bir yer.

The Neck’ten sonra yola devam ettiğinizde Güney Bruny Adasına geçiyorsunuz. Buradan sonraki Bruny’nin sahil manzaraları daha büyülü… Sayısız yüzme ve sörf plajı, ayrıca okyanus ve tatlı su balıkçılığı yapabileceğiniz yerler var. Eğer doğa yürüyüşü yapmayı seviyorsanız ve vaktiniz varsa  Labillardiere Yarımadası ve Fluted Cape çevresinde güzel yürüyüş parkurları bulunan dik ve ormanlık yollar var. Biz daha fazla zaman ayırıp bu parkurların sadece önünden geçtiğimiz için çok pişmanız. Eğer Tazmanya planı yaparsanız ve; Avustralya kıtasının belki de en yüksek deniz kayalıklarından aşağıya bakmak, cruise gemileri ile o yüksek uçurumların altında gezerken nefes alabilmek, deniz mağaralarında dar geçitlerden geçmek ve okyanusun gücünü hissetmek isterseniz Bruny için en az iki gün ayırmanızı öneririz çünkü orası inanın bambaşka bir dünya… 🙂

Bu arada Fokları, yunusları, ayı balıklarını, penguenleri, göçmen balinaları ve deniz kuşlarını görebilirsiniz.

Günlük turlar hakkında buradan önbilgi alabilirsiniz.



Konaklama Tavsiyesi

Captain James Cook Caravan Parkı,

Adventure Bay’e doğru ilerlerken bir gün daha kalma isteği uyandıran bir yerin önünde durduk. Captain James Cook Caravan Parkı, aslında yabancı olmadığımız tarzda bir yer gibi gözükse de konumu, okyanus manzarası ve sessizliği ile dünya üzerindeki bizim için sayılı yerlerden biri olarak kaldı. Burada bir yatak odalı müstakil villalar, iki yatak odalı müstakil kabinler var.

Okyanusa açılan plaja iki adım uzaklıkta olan yerler olduğu konusunda bir kez daha dikkatiniz çekmek isteriz. 😀 Bunun yanısıra tamamen mobilyalı karavanlar ve kamp avlusu, çadır ve karavan kamplarına uygun güç ve su hizmeti veren kamp alanları da mevcut ancak bunun ne yeri ne mevsimi bizim için… 😀 Böyle bir yerde geceyi çadırda geçirmek muhteşem olduğu kadar korkunç da olsa gerek!

Etrafında yerleşim olmayan ve vahşi doğanın içinde kaldığınız bu yerde ortak mutfak, barbekü, çocuk oyun alanı gibi yerlerde bulunuyor. Gün içerisinde balık tutmaya gidebileceğiniz turların da yapıldığını öğrendik. Tazmanya’ya yolunuz düşerse ve biraz da korkusuzsanız eğer burayı bir deneyin deriz. Hobart gibi merkezi bir yerde kalmaya göre Tazmanya’nın gerçek atmosferini daha iyi yaşattığını söyleyebiliriz.

Bruny Island için bir diğer tavsiyemiz ise;

Bruny Adası’nın birçok toprak yol var. Eğer Hobart için gelmeden önce araç kiralayacaksanız eğer aracınızın off-road’a uygun olmasına dikkat etmenizde fayda var. Tazmanya’da gezebileceğiniz bir çok yerde daha işinize yarayacaktır.



Bruny adası için işinize yarayacak diğer linkler:

Bruny Adası Tazmanya

Bruny Adası Tasmanya Bilgi Rehberi

Bruny Island Kiralık Yazlık

Tazmanya Hobart’ta görebileceğiniz diğer yerler için…

1 comment

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir