Bu aralar en çok aldığımız soruların başında “vize” konusu geliyor. Biz vize uzmanı olmadığımız için bu konularda yazı yazmama kararı almıştık ancak gelen sorulardan yola çıkarak kimseyi de yanlış yönlendirmemek adına kendi deneyim ve sürecimizi anlatmaya karar verdik. Bu şekilde herkesin sorusuna bir parça da olsa cevap verebileceğimizi düşünüyoruz.
Biz Avustralya’ya dil okulu aracılığı ile öğrenci vizesi alarak geldik. Bu noktada alternatifler bizim için şunlardı ki o yollar biraz zor ve yokuşlu idi:
Yüksek Lisans yaparak gelmek
Bu şekilde gelseydik sonrasında mezun vizesi (Graduation Visa ) ile çalışma izni alarak iki yıl daha kalma şansımız olacaktı. Bunun için çok daha fazla para harcamamız gerekiyordu ve IELTS puanı istiyordu. Hem biz o kadar uzun süre Avustralya’da kalmak isteyeceğimizden emin değildik hem de IELTS puanı için yeterli ingilizcemiz yoktu.
Nitelikli Göçmen Programı ile gelmek
Genellikle mühendis olanların kullandığı bir yol ve onlar için gerçekten çok mantıklı… Bu vize türüne benzer yeni mezun mühendis vize türü de var ancak bu konularda araştırma yapmanızı öneririz. Çünkü nitelikli göçmen olarak gelmek için bizim mesleklerimiz Avustralya Hükümetinin yayınladığı meslekler listesinde (Skilled Occupation List ) yer almıyordu. 2019 yılı Avustralya meslekler listesine buradan ulaşbilirsiniz. Bu arada sadece mühendis değil, aşçı, kaportacı gibi farklı dallarda ihtiyaç listesi açıklanıyor. Her altı ayda bir değişebilen bir liste bu ancak bu yoldan başvuru yaparken sizden İngilizce sınav puanı isteniyor ve dolayısıyla çok iyi İngilizce bilmenizi bekliyorlar. Onun dışında mesleğinizle ilgili tecrübeli olmanızı bunu kanıtlamanızı istiyorlar.
Neden Avustralya’ya geldiğimizi ve neden Avustralya’yı seçtiğimizi, bizi dünyanın bu ucuna taşıyan nedenleri şu yazımızda anlatmıştık. Buraya gelmenin yukarıda saydıklarımız dışında bazı yolları daha var ve önemli olan sizin için en mantılı olan yolu kullanarak gelmeniz.
Bu ülkeye neden gelmek istiyorsunuz?
Bu soruya vereceğiniz cevap en doğru yolu bulmanıza yardımcı olacaktır. Sadece eğitim almak için ise öğrenci vizesi başvurusu öncesi bilmenizde fayda olacak şeyleri aşağıda yazdık. Gerçek amacınız bir şekilde buraya gelip sonra burada kalmanın bir yolunu bulmak ise bununla ilgili başvuru yaptığınız vize türünün sonrasında uzatılmaya ya da oturma izni almaya açık bir tür olduğundan emin olmanızı öneririz. Ve başvuru sırasında bunu belirtip belirtmemeniz noktasında bir uzman görüşü ile vize türünüze göre karar vermeniz gerekebilir.
Bu noktada yazımıza öğrenci vizesinde devam ediyoruz. Çünkü biz tüm bu yollar içerisinde bizim için en garanti ve en kolay yolun bu olduğuna karar verdik. Hem sonrasında uzatılabilir hem de alması kolay bir vize türü idi biz başvuruken. Eğer siz de öğrenci vizesi konusunda karar verdiyseniz hangi evrakları hazırlamanız gerektiğine bakalım. Biz aşağıdaki evrakları hazırlamıştık. Başvuru yapmadan önce bir vize danışmanı ile görüşerek güncel listenin ne olduğunu öğrenmeniz hatalı bir işlem yapmamak adına sizin için faydalı olacaktır. Bir çok danışman bu işler için ücret talep etmiyor zaten. Onlar paralarını sizi gönderdikleri okullardan alıyorlar.
Avustralya Öğrenci Vizesi Evrak Listesi
- Pasaportunuz ve varsa eski pasaportlarınız.
- Nüfus cüzdanınız.
- Diplomanız veya öğrenci iseniz öğrenci belgeniz.
- Arşivli sabıka kaydı ve vukuatlı nüfus kayıt örneği.
- Askerlik belgesi
- Biometrik fotoğraf
- Maaş bordrolarınız
- İşyerinizin antetli kağıdına yazılmış ne iş yaptığınızı hangi tarihte başladığınızı neden ayrıldığınızı gösteren bir referans yazısı.
- Ailenizden biri sizin ihtiyacınız olduğunda yardım edecekse onun banka maaş dökümü. Ya da başka bir geliri var ise onların belgeleri.
- Avustralya’da öğrenci olarak okuyacağınız okula kabul edildiğinizi gösteren belge (CoE belgesi)
- Avustralya’da yaşamanıza yetecek olan finansal kayıtlarınız
- Kolej ya da yüksek lisans eğitimi için başvuru yapacaksanız İngilizce seviyenizin yeterli olduğunu gösteren belge.
- Sağlık sigortası yaptırdığınıza dair belge.
Sonrasında ise tüm bu evrakları ve niyet mektubunu online olarak sisteme yükledik. Avustralya vizesinin bir diğer güzel yanı da aslında buydu bizim. Tüm süreçleri online olarak yönettik. Konsolosluktan vize başvurumu ile ilgili aradıklarında sadece bir kaç evrak daha yüklememizi istediler. Bizi başvurumuzda bir adım öne taşıyan ve sürecimizi kolayştıran şey ise şirketlerimizden aldığımız “İngilizce eğitimi için gidiyor, geri döndüğünde şirketimizde çalışmaya devam edecektir” beyanı oldu. Bu noktada dikkat etmeniz gerektiğini düşündüğümüz bazı maddeleri de şu yazımızda derledik.
Özetle nasıl bu vizeyi aldığımızı belirtmek gerekirse, eksiksiz evrak, doğru beyan ve en önemlisi ülkeye geri döneceğimiz ile ilgili verdiğimiz güven ile çok kolay aldık. 2017’nin şubat ve mart aylarında bu şekilde bir hafta sonra onay almıştık. 😀 Tabi bu noktada EğitimAl Bursa’dan Gülçin Hanım’ın desteğini belirtmemiz gerek. O süreçte bize her konuda sabretti ve destek oldu.
2 comments
Öncelikle bu güzel bilgilendirmeler için teşekkürler. Bir de SEO için SSL kullanımına ve içerik linklerine düzenleme yaparsanız daha güzel olur. Böylece daha fazla ziyaretçi gelebilir ve bu güzel içeriklerden yararlanabilir….
Biz teşekkür ederiz. 🙂 İlginiz için ayrıca teşekkür ederiz. Sitenin arka planı ile çok fazla ilgilenemedik. Bazı hizmet satınalmalarımızın süresinin dolduğu doğrudur. 😀 Yenileyerek daha güvenilir devam edeceğimizden emin olabilirsiniz.